ALS JE VAKANTIEWONING NIET HELEMAAL VAN JOU BLIJKT TE ZIJN

Laatst stapte er een cliënt bij ons op kantoor binnen met een vraag over haar net aangekochte vakantiewoning. Ze straalde van enthousiasme, tot we de koopovereenkomst en leveringsakte erbij pakten.

“Ik snap één ding niet,” zei ze terwijl ze met haar vinger op een passage tikte. “Wat bedoelen ze hier met ‘het recht van overpad’?”

En daar zat ze dan. Vol plannen om haar de tuin bij de vakantiewoning om te toveren tot een groene oase, maar zonder te weten dat haar buren daar dagelijks met hun auto over een groot deel van het perceel mochten rijden.

Wat is het recht van overpad eigenlijk?

Kort gezegd: het betekent dat iemand anders het recht heeft om over jouw grond te lopen of te rijden om bij zijn of haar eigen woning of perceel te komen. Dat klinkt onschuldig, maar als jij op het punt staat te genieten van je net aangelegde groene tuin, is het toch wat minder fijn als de buurman met zijn truck het net aangelegde gras elke dag plat rijdt.

In haar geval: de buren hadden dat recht al jaren. Het recht van overpad was vastgelegd (tientallen jaren geleden) als zakelijk recht van erfdienstbaarheid. Helaas had ze bij de aankoop haar zinnen gezet op de te leuke vakantiewoning, zonder goed te verdiepen in het recht van overpad.

Waarom ik dit deel?

Omdat het hiervoor genoemde vaak voorkomt. Mensen kopen een woning/vakantiewoning met hun hart. En dat snap ik helemaal. Maar laat je hoofd niet thuis. Een simpele juridische check vooraf kan je veel frustratie (of verrassingen) besparen.

Gelukkig voor mijn cliënt konden we in dit geval nog goede afspraken maken met de buren en het pad iets verleggen en in gebruik beperken. Eind goed, al goed, maar liever had ze dit op voorhand geregeld. Dat had een hoop stress voorkomen.

Tip van de dag?

Ga je een huis kopen laat dan altijd iemand met een juridische blik meekijken.

Heb je vragen of wil je sparren? Neem dan gerust vrijblijvend contact op met mr. R.T. (Roxy) de Weijer via deweijer@nivox.nl of 079-7470236.