Arbeidsrecht

Hilde van Uffelen – van der Burg

Hilde heeft ruim 15 jaar ervaring in het arbeidsrecht. In 2019 besloot zij na bijna 10 jaar ervaring te hebben opgedaan bij een middelgroot advocatenkantoor, haar eigen pad te gaan bewandelen en is zij UFFELEN Advocatuur gestart. Al snel ontstonden de eerste plannen om met mr. Roxy de Weijer te gaan samenwerken. In december 2020 heeft Hilde samen met Roxy NIVOX Advocaten opgericht, een platform waar zelfstandig werkende specialisten hun krachten kunnen bundelen. Sinds april 2021 is de kantoornaam van UFFELEN Advocatuur veranderd in NIVOX Arbeidsrecht.

Deskundig, betrokken en praktisch

Opleiding en specialisatieverenigingen:

Hilde combineert haar uitgebreide ervaring als arbeidsrechtspecialist met een unieke aanpak. Naast haar uitstekende juridische kennis, is haar werkwijze helder, persoonlijk en betrokken. Hilde houdt ook altijd oog voor de praktische kant van de zaak. Met deze aanpak zorgt zij ervoor dat arbeidsconflicten snel en effectief worden opgelost of, nog beter, worden voorkomen.

Hilde is dé juridische partner van werkgevers en HR-professionals en adviseert hen over zowel alledaagse als complexe arbeidsrechtelijke vraagstukken. Hilde staat ook werknemers bij. Hierdoor heeft zij inzicht in hoe de ander partij denkt.

Daarnaast wordt Hilde regelmatig ingeschakeld bij bedrijfsovernames, waarin zij o.a. adviseert over de personele gevolgen van de overnames, de risico’s inventariseert op personeelsgebied (due diligence) en diverse contracten opstelt.

Hilde heeft de postacademisch specialisatieopleiding Arbeidsrecht aan de Grotius Academie met succes afgerond. Daarnaast volgt zij ieder jaar diverse cursussen en opleidingen om op de hoogte te blijven van alle ontwikkelingen op het gebied van het arbeidsrecht.

Lidmaatschappen

Hilde is lid van de volgende specialisatieverenigingen:

  • de Vereniging voor Arbeidsrecht Advocaten Nederland (VAAN)
  • de Vereniging Haagse Arbeidsrecht Advocaten (VHAA)
  • de Vereniging voor Arbeidsrecht (VvA)

Daarnaast is Hilde lid geweest van de ontslagadviescommissie van het UWV, waar zij advies gaf over het toekennen of weigeren van een ontslagaanvraag. Deze waardevolle ervaring gebruikt zij bij haar adviezen over reorganisaties en andere bedrijfseconomische ontslagprocedures.

NIVOX Arbeidsrecht, voor wie?

Werkgevers

Hilde is de juridische rechterhand van werkgevers en HR-professionals op het gebied van het arbeidsrecht. Met haar deskundige, betrokken en praktische aanpak lost zij arbeidsconflicten snel en effectief voor je op. Een oplossing in onderling overleg heeft de voorkeur, maar mocht het nodig zijn procedeert Hilde ook. Denk bijvoorbeeld aan reorganisaties bij het UWV en ontslagprocedures bij de kantonrechter. Ook het onderhandelen over beëindigingsovereenkomsten en het begeleiden van Werkgevers met zieke werknemers is onderdeel van haar dagelijkse praktijk.

Of je nu zoekt naar een vraagbaak, advies op de achtergrond of intensieve begeleiding bij alle personeelszaken, Hilde zorgt voor advies op maat.

Werknemers

Hilde is gespecialiseerd in het adviseren en procederen voor werknemers, waaronder statutair directeuren en MT-leden.

Het arbeidsrecht verandert regelmatig. Wat zijn de gevolgen daarvan voor jouw positie als werknemer/directeur?
Als jouw werkgever aankondigt dat er afscheid van je moet worden genomen, kan dat dan zomaar?
Heb je bij ontslag recht op een transitievergoeding of andere vergoedingen?
Als je een nieuwe baan hebt gevonden en gebonden bent aan een concurrentie- en/of relatiebeding, kun je dan bij die andere werkgever aan de slag?
Wat zijn jouw rechten en verplichtingen als je ziek wordt?
Mag jouw werkgever de arbeidsvoorwaarden zomaar wijzigen?

Hilde kan al deze en andere arbeidsrechtelijke vragen op een begrijpelijke manier voor je beantwoorden.

Waar kunnen wij u bij helpen.

Een persoonlijke benadering vindt Hilde heel belangrijk. Door nauw samen te werken kan Hilde een advies geven dat echt bij jou of jouw organisatie past. Hilde staat veel van haar cliënten daarom al jarenlang bij. Hierdoor kent zij de ondernemingen en branches van haar cliënten door en door en kan zij snel en efficiënt schakelen. Hilde pakt zaken op vanuit jouw perspectief, wat heb jij als werkgever of HR-professional nodig om snel verder te kunnen?

Arbeidsovereenkomsten

Het startpunt van een arbeidsrelatie is natuurlijk de arbeidsovereenkomst. Sta je op het punt om een nieuwe werknemer aan te nemen, dan heb je verschillende keuzes: een oproepcontract, een contract voor bepaalde tijd of toch een vast dienstverband.
Wat moet er allemaal in een schriftelijke arbeidsovereenkomst staan? Is het bijvoorbeeld verstandig om een concurrentiebeding met de medewerker af te spreken? Hilde legt je graag de voor- en nadelen van de verschillende opties uit.

Misschien vraag je je af of een schriftelijk contract wel altijd echt nodig is. Bijvoorbeeld voor die student die oproepkracht is of voor medewerker die al 20 jaar zonder schriftelijke overeenkomst bij je werkt. Het antwoord van Hilde is heel duidelijk: ja!
Een goede arbeidsovereenkomst zorgt ervoor dat de onderlinge afspraken helder zijn, wat laten een hoop discussies kan voorkomen. Hilde kan een model arbeidsovereenkomsten opstellen, toegespitst op jouw branche en bedrijf.

Het arbeidsrecht staat nooit stil en verandert continu. Heb je jaren geleden eens een arbeidsovereenkomst laten opstellen? Je kunt deze door Hilde laten beoordelen. Zo weet je zeker dat de arbeidsovereenkomsten nog up-to-date zijn.

Wijzigt de functie van een werknemer of maak je andere nieuwe afspraken? Kijk gelijk naar de hele arbeidsovereenkomst. Vaak is deze verouderd. Dit is een goed moment om alle actuele afspraken weer goed vast te leggen.

Ook adviseert Hilde je over diverse reglementen en protocollen, zoals het arbeidsvoorwaardenreglement, personeelshandboek, verzuimprotocol, studiekostenregeling, bedrijfsautoreglement, afspraken over thuiswerk, een protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag etc.

Kortom, voor elke vraag over de inhoud en het up-to-date houden van je arbeidscontracten en bedrijfsregelingen ben je bij NIVOX Arbeidsrecht aan het juiste adres!

Ontslag

Wil je een medewerker gaan ontslaan? Neem dan contact met Hilde op om je hierover te laten adviseren. Als het even kan, voordat je dit besluit aan de betrokken medewerker mededeelt. Met haar uitgebreide ervaring weet Hilde precies hoe je dit delicate proces het beste kunt aanpakken. Hilde is gespecialiseerd in het soepel en respectvol afhandelen van ontslagzaken, waarbij zij in de eerste instantie ernaar streeft om dit buiten de rechter om te doen. Het onderhandelen over beëindigingsovereenkomsten waarmee de arbeidsrelatie in goed overleg kan worden beëindigd, is daarom een vast onderdeel van haar werk.

Als een oplossing in onderling overleg geen optie blijkt te zijn, dan zijn er diverse andere mogelijkheden. Hilde heeft ruime ervaring in het procederen in arbeidsrechtelijke zaken bij de kantonrechter, in hoger beroep, bij het UWV en in kort geding. Voorbeelden van zaken waarin zij procedeert zijn: ontbinding van de arbeidsovereenkomst, ontslag op staande voet, loonvorderingsprocedures, het aanvragen van een ontslagvergunning op bedrijfseconomische gronden of op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid, etc.

Kortom, voor deskundige ondersteuning bij elk aspect van het ontslagproces kun je vertrouwen op Hilde’s expertise en persoonlijke benadering.

Bedrijfseconomische omstandigheden en reorganisaties

Loopt het werkt terug omdat bijvoorbeeld een grote klant weg gaat of heeft je bedrijf het financieel moeilijk? Denk dat tijdig na over het reorganiseren van je personeelsbestand. Dit kan voorkomen dat je de deuren van je bedrijf moet sluiten of het bedrijf zelfs failliet gaat.

Het inzetten van een reorganisatie betekent niet altijd dat het slecht moet gaan met je bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om de organisatie anders in te richten om efficiënter te werken of meer winst te maken.  Als werkgever heb je de vrijheid om deze keuze te maken. Ook in dat geval kan er een ontslagaanvraag bij het UWV worden ingediend.

Hilde denkt graag met je mee over hoe je een reorganisatie of een ontslag op andere bedrijfseconomische gronden het beste kunt aanpakken. Samen kunnen we bepalen welke functies er misschien niet meer nodig zijn en wie er als eerste voor ontslag in aanmerking komen.  Hilde al vele ontslagprocedures op bedrijfseconomische gronden bij het UWV begeleid.

Disfunctioneren

Heb je een medewerker die niet naar behoren functioneert? Hilde helpt je graag bij het opbouwen van een goed dossier. Dat doet zij bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium. Veel werkgevers en managers vinden dit namelijk een moeilijk proces. Met Hilde’s hulp, inclusief een helder stappenplan en alle nodige documenten, kun je een constructief verbetertraject opzetten. Als je de documentatie voor het opstarten van een verbetertraject goed op orde hebt, kunnen de leidinggevenden daar direct mee aan de slag.

Een belangrijke tip: zorg voor goede functieomschrijving bij het aannemen van een nieuwe werknemer. Zo weet een werknemer wat er van hem/haar verwacht wordt. Gaat het niet goed? Dan kan je altijd teruggrijpen naar de functieomschrijving.

Als het verbetertraject niet succesvol kan worden afgesloten, dan kan Hilde adviseren over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst of het herplaatsen van de werknemer in een andere functie (demotie).

Re-integratie zieke werknemers

Een van je werknemers is ziek. Vervelend! Meestal herstelt een werknemer snel, maar soms blijft een werknemer langdurig ziek. Dit vereist dit een zorgvuldige aanpak. Het begeleiden van een langdurige zieke werknemer is tijdrovend. Je moet ervoor zorgen dat het re-integratiedossier op orde is.

Je denkt misschien, hier heb ik toch een arbodienst voor. Die regelt alles voor ons.  Vaak is dit niet het geval. Alleen het hebben van een arbodienst is niet voldoende. Je bent als werkgever zelf verantwoordelijk dat de re-integratie van een werknemer goed wordt uitgevoerd.

Stel, een werknemer weigert passend werk uit te voeren. Laat je zo, omdat de werknemer toch nog niet veel bijdraagt, of omdat andere medewerkers het prettiger vinden zonder deze collega? Of neem je geen actie omdat je de werknemer rust gunt? Dit kan verleidelijk lijken of met de beste intenties zijn besloten, maar is vaak niet verstandig. Wanneer je niet adequaat reageert, riskeer je als werkgever een loonsanctie van het UWV. Dat kan betekenen dat je na twee jaar loondoorbetaling, nog een jaar extra loon zou moeten uitbetalen.

Laat je daarom goed informeren. Een tip is om in ieder geval na 1 jaar arbeidsongeschiktheid een deskundigenoordeel aan te vragen bij het UWV. Dit helpt om te beoordelen of je tot dat moment aan alle re-integratieverplichtingen hebt voldaan.

Managementovereenkomsten

Verricht de statutair bestuurder door tussenkomst van een holding vennootschap zijn/haar bestuurstaken voor de onderneming? Dan is het essentieel om een goede managementovereenkomst met elkaar af te sluiten. Een managementovereenkomst is een overeenkomst van opdracht.

Door een goede overeenkomst van opdracht te sluiten én de gemaakte afspraken na te leven, wordt er voorkomen dat er toch een arbeidsovereenkomst ontstaat, met alle fiscale en arbeidsrechtelijke gevolgen van dien.

Statutair directeur

Wil je de arbeidsovereenkomst met een statutair directeur gaan beëindigen? Of ben je zelf statutair directeur en heb je een aankondiging ontvangen dat je zult worden ontslagen?

Het is belangrijk om te weten dat een statutair directeur niet dezelfde ontslagbescherming geniet als een gewone werknemer. Een vennootschapsrechtelijk ontslag kan ook het arbeidsrechtelijke ontslag tot gevolg hebben. Dit proces vereist een zorgvuldige aanpak en naleving van diverse formele stappen..

Hilde raad aan om de afspraken met een statutair directeur al bij het begin van de samenwerking goed vast te leggen in een arbeidsovereenkomst of een managementovereenkomst (overeenkomst van opdracht). Dit helpt latere discussies voorkomen. Het is belangrijk om zaken zoals de bevoegdheden van de statutair directeur, de frequentie van de rapportages  aan de vergadering van aandeelhouders, (de berekening van) eventuele vergoedingen bij een ontslag op neutrale gronden, de toepassing van een concurrentiebeding en welke verzekeringen er door wie worden afgesloten vast te leggen. Hilde ondersteund hier graag bij.

Neem contact op met Hilde voor deskundig advies en begeleiding bij elk aspect van de arbeidsrelatie met een statutair directeur.

Wijzigen of harmoniseren van arbeidsvoorwaarden

Wil je arbeidsvoorwaarden van werknemers wijzigen of gelijktrekken, bijvoorbeeld na een overname? Laat je vooraf informeren naar de mogelijkheden en de risico’s. Hilde gaat graag met je in gesprek om een plan hiervoor op te stellen.

Arbeidsrechtelijke aspecten bij een bedrijfsovername

Hilde heeft veel ervaring in het adviseren over de arbeidsrechtelijke aspecten van een bedrijfsovername. Een due diligence onderzoek op personeelsgebied is zeker geen overbodige luxe. Personeel is een belangrijk onderdeel van de onderneming die je koopt. Je wilt daarom weten waar de risico’s zitten, zodat je die waar nodig kunt verdisconteren in de koopprijs of de nodige garanties en vrijwaringen van de verkoper kunt bedingen. Je zult niet de eerste kopende partij zijn die in goed vertrouwen een bedrijf heeft overgenomen en toch ineens een “lijk in de kast” vindt. Denk aan een zieke of disfunctionerende medewerker waar je niets van weet. Dit kan veel tijd en energie kosten waar je niet achteraf door verrast wilt worden. 

Ben je van plan je onderneming te verkopen? Hilde zorgt er samen met jou voor dat de arbeidsrechtelijke zaken zo goed mogelijk op orde zijn.

Flexibele arbeidsrelaties en zzp’ers

Overweeg je om flexibele krachten zoals uitzendkrachten, oproepkrachten of zzp’ers in te huren? De wetgeving op het gebied van flexibele arbeidsrelaties in constant in beweging, dus het is belangrijk om up-to-date te blijven.

De laatste jaren zijn er steeds meer regels gekomen rondom oproepkrachten. Na 12 maanden moet je hen bijvoorbeeld een vast aantal uren aanbieden, gebaseerd op het gemiddelde aantal gewerkte uren in het afgelopen jaar. Ook moet je schriftelijk de referentiedagen en -uren van de oproepkracht vastleggen

Bij het inhuren van uitzendkrachten is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Heb je bijvoorbeeld onderzocht of de uitzendonderneming een beschikking heeft van de belastingdienst wat jouw bedrijf vrijwaart van inlenersaansprakelijkheid?

Steeds meer arbeidskrachten gaan als zzp’er aan de slag. Is de zzp’er die je inhuurt, eigenlijk wel een echte zelfstandige of lijkt het in de praktijk eigenlijk meer op een werknemer? Als opdrachtgever loop je vaak meer risico dan je misschien denkt. Het is daarom raadzaam om je hierover te laten adviseren.

Hilde adviseert je graag over de voor- en nadelen en de risico’s van het inhuren van een flexibele schil en helpt je met het correct vastleggen van de gemaakte afspraken.

Arbeidsovereenkomsten

Het startpunt van een arbeidsrelatie is natuurlijk de arbeidsovereenkomst. Sta je op het punt om een nieuwe werknemer aan te nemen, dan heb je verschillende keuzes: een oproepcontract, een contract voor bepaalde tijd of toch een vast dienstverband.
Wat moet er allemaal in een schriftelijke arbeidsovereenkomst staan? Is het bijvoorbeeld verstandig om een concurrentiebeding met de medewerker af te spreken? Hilde legt je graag de voor- en nadelen van de verschillende opties uit.

Misschien vraag je je af of een schriftelijk contract wel altijd echt nodig is. Bijvoorbeeld voor die student die oproepkracht is of voor medewerker die al 20 jaar zonder schriftelijke overeenkomst bij je werkt. Het antwoord van Hilde is heel duidelijk: ja!
Een goede arbeidsovereenkomst zorgt ervoor dat de onderlinge afspraken helder zijn, wat laten een hoop discussies kan voorkomen. Hilde kan een model arbeidsovereenkomsten opstellen, toegespitst op jouw branche en bedrijf.

Het arbeidsrecht staat nooit stil en verandert continu. Heb je jaren geleden eens een arbeidsovereenkomst laten opstellen? Je kunt deze door Hilde laten beoordelen. Zo weet je zeker dat de arbeidsovereenkomsten nog up-to-date zijn.

Wijzigt de functie van een werknemer of maak je andere nieuwe afspraken? Kijk gelijk naar de hele arbeidsovereenkomst. Vaak is deze verouderd. Dit is een goed moment om alle actuele afspraken weer goed vast te leggen.

Ook adviseert Hilde je over diverse reglementen en protocollen, zoals het arbeidsvoorwaardenreglement, personeelshandboek, verzuimprotocol, studiekostenregeling, bedrijfsautoreglement, afspraken over thuiswerk, een protocol en klachtenregeling ongewenst gedrag etc.

Kortom, voor elke vraag over de inhoud en het up-to-date houden van je arbeidscontracten en bedrijfsregelingen ben je bij NIVOX Arbeidsrecht aan het juiste adres!

Ontslag

Wil je een medewerker gaan ontslaan? Neem dan contact met Hilde op om je hierover te laten adviseren. Als het even kan, voordat je dit besluit aan de betrokken medewerker mededeelt. Met haar uitgebreide ervaring weet Hilde precies hoe je dit delicate proces het beste kunt aanpakken. Hilde is gespecialiseerd in het soepel en respectvol afhandelen van ontslagzaken, waarbij zij in de eerste instantie ernaar streeft om dit buiten de rechter om te doen. Het onderhandelen over beëindigingsovereenkomsten waarmee de arbeidsrelatie in goed overleg kan worden beëindigd, is daarom een vast onderdeel van haar werk.

Als een oplossing in onderling overleg geen optie blijkt te zijn, dan zijn er diverse andere mogelijkheden. Hilde heeft ruime ervaring in het procederen in arbeidsrechtelijke zaken bij de kantonrechter, in hoger beroep, bij het UWV en in kort geding. Voorbeelden van zaken waarin zij procedeert zijn: ontbinding van de arbeidsovereenkomst, ontslag op staande voet, loonvorderingsprocedures, het aanvragen van een ontslagvergunning op bedrijfseconomische gronden of op grond van langdurige arbeidsongeschiktheid, etc.

Kortom, voor deskundige ondersteuning bij elk aspect van het ontslagproces kun je vertrouwen op Hilde’s expertise en persoonlijke benadering.

Bedrijfseconomische omstandigheden en reorganisaties

Loopt het werkt terug omdat bijvoorbeeld een grote klant weg gaat of heeft je bedrijf het financieel moeilijk? Denk dat tijdig na over het reorganiseren van je personeelsbestand. Dit kan voorkomen dat je de deuren van je bedrijf moet sluiten of het bedrijf zelfs failliet gaat.

Het inzetten van een reorganisatie betekent niet altijd dat het slecht moet gaan met je bedrijf. Je kunt er ook voor kiezen om de organisatie anders in te richten om efficiënter te werken of meer winst te maken.  Als werkgever heb je de vrijheid om deze keuze te maken. Ook in dat geval kan er een ontslagaanvraag bij het UWV worden ingediend.

Hilde denkt graag met je mee over hoe je een reorganisatie of een ontslag op andere bedrijfseconomische gronden het beste kunt aanpakken. Samen kunnen we bepalen welke functies er misschien niet meer nodig zijn en wie er als eerste voor ontslag in aanmerking komen.  Hilde al vele ontslagprocedures op bedrijfseconomische gronden bij het UWV begeleid.

Disfunctioneren

Heb je een medewerker die niet naar behoren functioneert? Hilde helpt je graag bij het opbouwen van een goed dossier. Dat doet zij bij voorkeur in een zo vroeg mogelijk stadium. Veel werkgevers en managers vinden dit namelijk een moeilijk proces. Met Hilde’s hulp, inclusief een helder stappenplan en alle nodige documenten, kun je een constructief verbetertraject opzetten. Als je de documentatie voor het opstarten van een verbetertraject goed op orde hebt, kunnen de leidinggevenden daar direct mee aan de slag.

Een belangrijke tip: zorg voor goede functieomschrijving bij het aannemen van een nieuwe werknemer. Zo weet een werknemer wat er van hem/haar verwacht wordt. Gaat het niet goed? Dan kan je altijd teruggrijpen naar de functieomschrijving.

Als het verbetertraject niet succesvol kan worden afgesloten, dan kan Hilde adviseren over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst of het herplaatsen van de werknemer in een andere functie (demotie).

Re-integratie zieke werknemers

Een van je werknemers is ziek. Vervelend! Meestal herstelt een werknemer snel, maar soms blijft een werknemer langdurig ziek. Dit vereist dit een zorgvuldige aanpak. Het begeleiden van een langdurige zieke werknemer is tijdrovend. Je moet ervoor zorgen dat het re-integratiedossier op orde is.

Je denkt misschien, hier heb ik toch een arbodienst voor. Die regelt alles voor ons.  Vaak is dit niet het geval. Alleen het hebben van een arbodienst is niet voldoende. Je bent als werkgever zelf verantwoordelijk dat de re-integratie van een werknemer goed wordt uitgevoerd.

Stel, een werknemer weigert passend werk uit te voeren. Laat je zo, omdat de werknemer toch nog niet veel bijdraagt, of omdat andere medewerkers het prettiger vinden zonder deze collega? Of neem je geen actie omdat je de werknemer rust gunt? Dit kan verleidelijk lijken of met de beste intenties zijn besloten, maar is vaak niet verstandig. Wanneer je niet adequaat reageert, riskeer je als werkgever een loonsanctie van het UWV. Dat kan betekenen dat je na twee jaar loondoorbetaling, nog een jaar extra loon zou moeten uitbetalen.

Managementovereenkomsten

Verricht de statutair bestuurder door tussenkomst van een holding vennootschap zijn/haar bestuurstaken voor de onderneming? Dan is het essentieel om een goede managementovereenkomst met elkaar af te sluiten. Een managementovereenkomst is een overeenkomst van opdracht.

Door een goede overeenkomst van opdracht te sluiten én de gemaakte afspraken na te leven, wordt er voorkomen dat er toch een arbeidsovereenkomst ontstaat, met alle fiscale en arbeidsrechtelijke gevolgen van dien.

Statutair directeur

Wil je de arbeidsovereenkomst met een statutair directeur gaan beëindigen? Of ben je zelf statutair directeur en heb je een aankondiging ontvangen dat je zult worden ontslagen?

Het is belangrijk om te weten dat een statutair directeur niet dezelfde ontslagbescherming geniet als een gewone werknemer. Een vennootschapsrechtelijk ontslag kan ook het arbeidsrechtelijke ontslag tot gevolg hebben. Dit proces vereist een zorgvuldige aanpak en naleving van diverse formele stappen..

Hilde raad aan om de afspraken met een statutair directeur al bij het begin van de samenwerking goed vast te leggen in een arbeidsovereenkomst of een managementovereenkomst (overeenkomst van opdracht). Dit helpt latere discussies voorkomen. Het is belangrijk om zaken zoals de bevoegdheden van de statutair directeur, de frequentie van de rapportages  aan de vergadering van aandeelhouders, (de berekening van) eventuele vergoedingen bij een ontslag op neutrale gronden, de toepassing van een concurrentiebeding en welke verzekeringen er door wie worden afgesloten vast te leggen. Hilde ondersteund hier graag bij.

Neem contact op met Hilde voor deskundig advies en begeleiding bij elk aspect van de arbeidsrelatie met een statutair directeur.

Wijzigen of harmoniseren van arbeidsvoorwaarden

Wil je arbeidsvoorwaarden van werknemers wijzigen of gelijktrekken, bijvoorbeeld na een overname? Laat je vooraf informeren naar de mogelijkheden en de risico’s. Hilde gaat graag met je in gesprek om een plan hiervoor op te stellen.

Arbeidsrechtelijke aspecten bij een bedrijfsovername

Hilde heeft veel ervaring in het adviseren over de arbeidsrechtelijke aspecten van een bedrijfsovername. Een due diligence onderzoek op personeelsgebied is zeker geen overbodige luxe. Personeel is een belangrijk onderdeel van de onderneming die je koopt. Je wilt daarom weten waar de risico’s zitten, zodat je die waar nodig kunt verdisconteren in de koopprijs of de nodige garanties en vrijwaringen van de verkoper kunt bedingen. Je zult niet de eerste kopende partij zijn die in goed vertrouwen een bedrijf heeft overgenomen en toch ineens een “lijk in de kast” vindt. Denk aan een zieke of disfunctionerende medewerker waar je niets van weet. Dit kan veel tijd en energie kosten waar je niet achteraf door verrast wilt worden. 

Ben je van plan je onderneming te verkopen? Hilde zorgt er samen met jou voor dat de arbeidsrechtelijke zaken zo goed mogelijk op orde zijn.

Flexibele arbeidsrelaties en zzp’ers

Overweeg je om flexibele krachten zoals uitzendkrachten, oproepkrachten of zzp’ers in te huren? De wetgeving op het gebied van flexibele arbeidsrelaties in constant in beweging, dus het is belangrijk om up-to-date te blijven.

De laatste jaren zijn er steeds meer regels gekomen rondom oproepkrachten. Na 12 maanden moet je hen bijvoorbeeld een vast aantal uren aanbieden, gebaseerd op het gemiddelde aantal gewerkte uren in het afgelopen jaar. Ook moet je schriftelijk de referentiedagen en -uren van de oproepkracht vastleggen

Bij het inhuren van uitzendkrachten is het belangrijk om zorgvuldig te werk te gaan. Heb je bijvoorbeeld onderzocht of de uitzendonderneming een beschikking heeft van de belastingdienst wat jouw bedrijf vrijwaart van inlenersaansprakelijkheid?

Steeds meer arbeidskrachten gaan als zzp’er aan de slag. Is de zzp’er die je inhuurt, eigenlijk wel een echte zelfstandige of lijkt het in de praktijk eigenlijk meer op een werknemer? Als opdrachtgever loop je vaak meer risico dan je misschien denkt. Het is daarom raadzaam om je hierover te laten adviseren.

Hilde adviseert je graag over de voor- en nadelen en de risico’s van het inhuren van een flexibele schil en helpt je met het correct vastleggen van de gemaakte afspraken.