Kinderalimentatie: hoe zit dat nou precies?

Kinderalimentatie: hoe zit dat nou precies?
Gaan jullie uit elkaar en hebben jullie samen kinderen? Dan moet er het nodige geregeld worden. Eén van de belangrijke afspraken gaat over kinderalimentatie. Maar wat is het precies? Hoe wordt het berekend? En zijn er andere manieren om de kosten van de kinderen te verdelen? Je leest het hier.

Wat is kinderalimentatie?
Kinderalimentatie is de financiële bijdrage van de ene ouder aan de andere voor de kosten van verzorging en opvoeding van jullie kinderen. Deze onderhoudsplicht loopt door tot een kind 21 jaar is.

Tot het kind 18 is, wordt de alimentatie meestal aan de verzorgende ouder betaald. Tussen 18 en 21 jaar kan het bedrag ook rechtstreeks aan het kind worden overgemaakt.

Jullie kunnen samen afspraken maken over de hoogte van de alimentatie. Die leg je vast in een ouderschapsplan. Komen jullie er niet uit? Dan bepaalt de rechter wat redelijk is.

Hoe wordt kinderalimentatie berekend?
Er is een vaste methode voor het berekenen van kinderalimentatie. Die is gebaseerd op richtlijnen van het Nibud. De berekening bestaat grofweg uit drie stappen:

1. Wat kost een kind?
De behoefte van het kind wordt bepaald aan de hand van tabellen. Die laten zien hoeveel ouders gemiddeld uitgeven aan een kind, afhankelijk van het gezamenlijke netto-inkomen en het aantal kinderen.

2. Wat kun je betalen?
Vervolgens wordt per ouder gekeken wat er financieel mogelijk is – de zogenoemde draagkracht. Van je netto inkomen wordt eerst een standaard woonlast (30%) en een basisbedrag voor andere vaste lasten (bijstandsnorm) afgetrokken. Van het bedrag dat overblijft, wordt 70% beschikbaar geacht voor kinderkosten.

3. Wie betaalt wat?
De draagkracht van beide ouders wordt vergeleken. Op basis daarvan wordt bepaald wie welk deel van de kosten betaalt. Ook wordt gekeken naar de verdeling van de zorg. Als de kinderen (deels) bij jou zijn, betaal je immers ook al mee in de vorm van eten, kleding en andere dagelijkse uitgaven.

Alternatief: een kindrekening
In plaats van maandelijkse alimentatie kun je er ook voor kiezen om samen een kinderrekening te openen. Beide ouders storten dan maandelijks een afgesproken bedrag op deze gezamenlijke rekening. Vanuit die rekening worden alle kindgebonden kosten betaald: kleding, sport, school, zorgverzekering, etc.

Een kindrekening werkt goed als jullie redelijk op één lijn zitten en bereid zijn samen afspraken te maken en bij te houden wat er uit gaat. Zo blijft alles transparant, en hoeft er geen geld direct van de ene ouder naar de andere.

Let op: ook bij een kindrekening is het belangrijk dat de bijdragen evenwichtig zijn, afhankelijk van jullie draagkracht. Het is dus slim om dit goed door te laten rekenen.

Hulp nodig?
Wil je weten welke oplossing het beste bij jullie past? Of wil je zekerheid over wat redelijk is? Neem gerust contact op. Ik denk met je mee: praktisch, helder en met oog voor de kinderen.