HET ROER OM 

Stel, je huurt een pand waarin je een bakkerij exploiteert. Je merkt dat de klandizie terugloopt en je besluit om het roer volledig om te gooien. Je begint een handel in fitnessapparaten. Kan dat zomaar?

Huurovereenkomst

Veelal is in de huurovereenkomst een bestemming overeengekomen. Je bent bijvoorbeeld overeengekomen het gehuurde alleen te gebruiken met de bestemming bakkerij. Mocht je besluiten een andere onderneming te gaan exploiteren, dan kan je dat niet doen zonder toestemming van de verhuurder. De verhuurder moet namelijk instemmen met een gewijzigde bestemming. Doe je het toch zonder toestemming van de verhuurder, dan schend je vermoedelijk de huurovereenkomst en ben je mogelijk boetes verschuldigd en zou zelfs de huurovereenkomst mogelijk ontbonden kunnen worden.

Bestuursrechtelijke bestemming

Naast de bestemming in de huurovereenkomst is het ook zaak om te kijken naar de bestuursrechtelijke bestemming. Past de nieuwe/gewenste bestemming binnen het bestemmingsplan, of niet? Mocht dat niet zo zijn, dan dient met een bestuursrechtadvocaat gekeken te worden of afwijking daarvan mogelijk is door middel van een vergunningaanvraag.

Financiële haken en ogen

Wat veelal wordt vergeten, is dat er ook eisen gesteld kunnen zijn door financiers/hypotheekverstrekkers. Mocht je een financiering of hypotheek hebben afgesloten, dan kan daarbij overeengekomen zijn dat  de financierder/hypotheekverstrekker er wel vanuit gaat dat je daadwerkelijk een winkel exploiteert en niet zomaar een winkel, maar een bakkerij met bepaalde omzetverwachtingen. Het is daarom ook raadzaam te kijken naar deze documenten, om niet achteraf te horen te krijgen dat bijv. de financiering in één keer opgeëist kan worden.

Geschiktheid pand

De verandering van bestemming heeft mogelijk ook gevolgen voor het pand. Immers, de aangelegde wastafels voor de kapsalon moeten wellicht plaatsmaken voor schoenstellages. Of de vloer van het pand moet geschikt zijn om zwaardere goederen te dragen (fitnessapparaten wegen over het algemeen meer dan enkele broden). Misschien is het wel noodzakelijk om een magazijn te creëren of juist weg te halen. Voordat je als huurder overgaat tot verbouwen is het noodzakelijk om in de huurovereenkomst te kijken of dit mag en of hiervoor toestemming nodig is van de verhuurder. Denk daarbij ook na over de kosten die je voor de verbouwing moet maken ten opzichte van de duur van je huurovereenkomst en de plicht om het pand in een bepaalde staat op te leveren bij vertrek uit het gehuurde.

Conclusie

De conclusie luidt dat als je het roer om wilt gooien, een gedegen voorbereiding raadzaam is. Heeft u hierbij juridische bijstand nodig? Neem dan gerust vrijblijvend contact met mij op via deweijer@nivox.nl of 079-7470236. Ik help je graag verder.