Vriendendienst?

Stel, je beste vriend/vriendin staat op het punt om te gaan scheiden. Hij/zij zoekt woonruimte en je neemt hem/haar in huis. Dat doe je, als ware vrienden, toch?

Zelf ben je niet veel thuis, omdat je feitelijk veel bij je nieuwe relatie verblijft. Je vriend(in) zit nog in jouw oorspronkelijke huis, met jouw inboedel en betaalt je (in eerste instantie) een klein bedrag van 150,- euro. Later wordt dit 800,-/900,- euro.

Je relatie wordt serieus en je besluit bij je partner in te trekken. Maar, wat doe je met je eigen woning? Je beste vriend(in) woont daar nog. Je besluit de woning te verkopen, maar je beste vriend(in) is daar niet zo blij mee en stelt dat er een huurovereenkomst is en dat zij/hij zeker niet gaat vertrekken.

Wat denk jij? Moet jouw beste vriend(in) een ander optrekje zoeken of mag hij/zij blijven?

Recentelijk (5 juni 2024) deed de rechtbank Midden-Nederland (locatie Haarlem) hier een uitspraak over en oordeelde dat:
-er sprake is van een huurovereenkomst;
-de huurder bescherming geniet en dus niet zomaar eruit gezet kan worden;
-geen sprake is van een huurovereenkomst naar aard van korte duur;
-het beroep op onvoorziene omstandigheden niet slaagt; en
-en verhuurder eerst een opzeggingsbrief moet sturen die voldoet aan de wettelijke eisen.

Auw. De vriendendienst pakt voor jou niet lekker uit, hoe goed het ook bedoeld was. Volgende keer misschien het zo vormgeven dat je er later geen nadeel van ondervindt.
Hulp nodig? Bel of mail gerust. Ik help je graag verder (deweijer@nivox.nl – 0613647467).

Voor de liefhebbers de vindplaats van de uitspraak: ECLI:NL:RBNHO:2024:5325