Ondernemer en huwelijkse voorwaarden

Ondernemer, heb jij een APK huwelijkse voorwaarden nodig?

Als ondernemer ben je druk bezig met het runnen van je bedrijf. Je bent misschien wel al een aantal jaren (gelukkig) getrouwd of je staat net op het punt om te trouwen. Logisch dat je als ondernemer dan nadenkt over de inhoud van je huwelijkse voorwaarden. Moet je wel of geen huwelijkse voorwaarden opstellen? Wat moeten we dan afspreken? Willen we dat de hele onderneming buiten een eventuele echtscheiding blijft of willen we alleen dat de andere echtgenoot (en de kinderen) worden beschermd tegen het risico van het ondernemerschap?

Huwelijkse voorwaarden zijn vaak een gevoelig onderwerp voor ondernemers, zeker bij een echtscheiding als de huwelijkse voorwaarden afgewikkeld moeten worden. In een reeks van artikelen zal ik jou als ondernemer meenemen in de wondere wereld van de huwelijkse voorwaarden en je uitleggen wat je het beste kunt doen en misschien nog wel belangrijker, wat je vooral niet moet doen.

Belangrijk advies vooraf

Een belangrijk advies vooraf dat van toepassing is op alle soorten huwelijkse voorwaarden: de meeste mensen sluiten huwelijkse voorwaarden en leggen deze vervolgens in de kast om deze er vervolgens nooit meer bij te pakken. Heel logisch, want er staan een heleboel juridische ingewikkelde dingen in waarvan je toch denkt dat deze nooit van toepassing gaan zijn op jou. Doe dat alleen nooit en pak je huwelijkse voorwaarden er regelmatig bij, zeker als je ondernemer bent. De inhoud van de huwelijkse voorwaarden is slechts een weerspiegeling van jullie ideeën over het huwelijk toen jullie elkaar het ja-woord gaven.

Tijdens het huwelijk kunnen er allerlei veranderingen plaatsvinden, zoals bijvoorbeeld het omzetten van jouw eenmanszaak naar een BV. Dat is bij uitstek een moment waarop je de huwelijkse voorwaarden erbij moet pakken en moet kijken wat hierover is opgenomen. Stel dat je dat niet doet, dan loop je het risico dat je straks de waarde van je aandelen moet delen, terwijl jij juist dacht dat je huwelijkse voorwaarden op had gesteld.

Waarom huwelijkse voorwaarden?

In de meeste gevallen zijn ondernemers getrouwd op huwelijkse voorwaarden. Dus lees je dit, ben je ondernemer en heb je geen huwelijkse voorwaarden, ren dan zo snel mogelijk naar de notaris.

Er zijn twee hoofdredenen waarom een ondernemer huwelijkse voorwaarden zou moeten opstellen.

De eerste reden is dat de andere echtgenoot en de kinderen beschermd worden tegen het ondernemersrisico. Stel dat jij als ondernemer een mooie deal hebt gesloten, maar dat deze deal toch niet uitpakt zoals verwacht. Je ontvangt een claim en je moet een schadevergoeding betalen. Dan bestaat het risico dat er beslag wordt gelegd op de echtelijke woning. Dit wil je voorkomen en daarom stel je huwelijkse voorwaarden op.

Een andere belangrijke reden om huwelijkse voorwaarden op te stellen is omdat je het ondernemingsvermogen buiten het huwelijk wilt houden. Je wilt bijvoorbeeld niet dat jouw echtgenoot aanspraak maakt op de waarde van de aandelen bij een eventuele echtscheiding of overlijden.

Maak niet alleen huwelijkse voorwaarden, maar kijk er tijdens het huwelijk ook regelmatig naar

Het opstellen van huwelijkse voorwaarden is voor jou als ondernemer niet genoeg. Tijdens het huwelijk moeten die huwelijkse voorwaarden wél worden uitgevoerd. En juist dat uitvoeren van de huwelijkse voorwaarden tijdens het huwelijk zorgt vaak voor veel problemen bij een eventuele echtscheiding of overlijden. Echtgenoten begrijpen hier vaak (te) weinig van waardoor je bij een echtscheiding onnodig voor verrassingen komt te staan. In een volgend artikel zal ik hier verder bij stilstaan.

Advies bij echtscheiding of voordat je gaat trouwen

Het opmaken van huwelijkse voorwaarden is maatwerk. De notaris zal met de echtgenoten goed moeten doorspreken wat hun bedoeling is en wat de echtgenoten willen. Ook is het belangrijk tijdens het huwelijk af en toe de huwelijkse voorwaarden erbij te pakken om te kijken of deze nog overeenkomen met jullie situatie en hetgeen jullie willen.

Bij NIVOX Familierecht ben je in goede handen voor deskundig advies over de inhoud van jouw huwelijkse voorwaarden. Ga je trouwen en wil je advies over de inhoud van de toekomstige huwelijkse voorwaarden? Is een echtscheiding onvermijdelijk en moeten de huwelijkse voorwaarden afgewikkeld worden? Met onze expertise zijn wij in staat alle facetten van de huwelijkse voorwaarden te doorgronden en jou bij een eventuele procedure bij te staan in samenspraak met je accountant en/of financieel adviseur.

Neem gerust contact op voor advies: maric@nivox.nl of 06-42239861.