Echtscheidingsmediator of echtscheidingsadvocaat?

Je staat op het punt om te gaan scheiden. Emoties wisselen zich af met praktische vragen. Wie gaat onze echtscheiding regelen? Moet ik een echtscheidingsmediator of een echtscheidingsadvocaat inschakelen? Hoeveel gaat zoiets kosten? En hoelang gaat het allemaal duren?

Schakel een goede echtscheidingsadvocaat of echtscheidingsmediator in
Mijn eerste tip is: schakel een goede familierechtspecialist in! Goedkoop is duurkoop het kan zomaar zo zijn dat jouw goedkope echtscheiding een duur staartje krijgt. Meerdere malen heb ik gezien dat mensen niet goed worden voorgelicht, niet weten waar ze recht op hebben, achteraf een fiscale claim krijgen van de Belastingdienst of te maken hebben met een veel te lage of veel te hoge kinderalimentatie of partneralimentatie. Schakel daarom altijd een goede echtscheidingsadvocaat of echtscheidingsmediator in die gespecialiseerd is in het familierecht.

Dan is natuurlijk de vraag, schakel ik een echtscheidingsmediator of een eigen echtscheidingsadvocaat in?

Echtscheidingsmediation
Als jullie nog ‘on speaking terms’ zijn en bereid zijn om naar elkaar te luisteren, dan is mediation zeker wat voor jullie. Met mediation los je zelf, onder begeleiding van een echtscheidingsmediator, het conflict op. Soms is er geeneens sprake van een conflict, maar moeten de afspraken goed worden vastgelegd in een echtscheidingsconvenant.

Echtscheidingsmediation heeft veel voordelen:

  • Snel je echtscheiding regelen. Met behulp van een echtscheidingsmediator kun je snel de gevolgen van je echtscheiding regelen. Zelfs in een paar weken kun jij al gescheiden zijn.
  • Je houdt alles in eigen hand. Je bepaalt samen met je partner wat jullie willen regelen.
  • Maatwerk. Tijdens mediation kan een oplossing worden gezocht voor alles wat te maken heeft met jouw echtscheiding. Het kan bijvoorbeeld ook gaan over aspecten die bij de rechter niet aan de orde komen.
  • Herstel en behoud van de relatie. Dit is misschien wel het belangrijkste punt, zeker als er (minderjarige) kinderen in het spel zijn.
  • Is goedkoper dan een advocaat. Het inschakelen van een echtscheidingsmediator is in de meeste gevallen veel goedkoper dan het inschakelen van een eigen echtscheidingsadvocaat.

Als jij het samen met jouw partner eens bent geworden over hoe jullie de gevolgen van de echtscheiding willen regelen, dan wordt er een echtscheidingsconvenant gemaakt. Dat is een overeenkomst waarin alle afspraken worden vastgelegd. Als er minderjarige kinderen zijn, wordt er ook nog een ouderschapsplan opgemaakt.

De echtscheidingsmediator dient vervolgens alle stukken in bij de rechtbank en je hoeft verder niet meer naar de rechtbank te komen. Alles wordt verder schriftelijk afgewikkeld.

Echtscheidingsadvocaat 
Als jullie geen contact meer met elkaar willen of niet bereid zijn naar elkaar te luisteren, dan is het beter om een eigen echtscheidingsadvocaat in te schakelen. Ook in het geval je een eigen echtscheidingsadvocaat inschakelt, betekent dat niet meteen dat het ‘oorlog’ is en dat je moet gaan

procederen. Integendeel juist, een goede echtscheidingsadvocaat zal altijd proberen om jouw echtscheiding in goede harmonie te regelen met de advocaat van jouw partner. Zo voorkom je een procedure bij de rechtbank.  

Mocht het niet lukken om overeenstemming te bereiken over de gevolgen van de echtscheiding, dan zal een procedure bij de rechtbank gestart moeten worden. De procedure bij de rechtbank duurt meestal één tot anderhalf jaar. Zorg ervoor dat je wordt bijgestaan door een goede echtscheidingsadvocaat die verstand van zaken heeft.

Kosten echtscheidingsadvocaat
Het is begrijpelijk dat je graag wilt weten hoe duur het zal zijn om jouw echtscheiding te regelen. Er komt immers veel op je af, je toekomst is onzeker en dan weet je ook niet wat je kunt verwachten voor wat betreft de kosten van je echtscheiding. Bij NIVOX Familierecht houden we daar rekening mee.  

Stel dat je kiest voor echtscheidingsmediation, dan kunnen wij vaste pakketprijzen aanbieden. Afhankelijk van jouw situatie kunnen wij een vaste prijsafspraak maken. Hebben jullie wel of geen kinderen, is er sprake van een onderneming, zijn jullie het op hoofdlijnen eens over veel onderwerpen? Dit zijn allemaal omstandigheden die van invloed zijn op het pakket dat je afsluit. Ook indien je besluit een eigen echtscheidingsadvocaat in te schakelen, biedt NIVOX Familierecht scherpe tarieven aan, zeer deskundige bijstand en leveren wij maatwerk.

Echtscheidingsadvocaat of echtscheidingsmediator Zoetermeer
Ben je op zoek naar een echtscheidingsadvocaat of echtscheidingsmediator in de regio Zoetermeer, Leiden of Bollenstreek? Neem gerust contact op, dan kunnen we vrijblijvend kennismaken. Ook als je verder weg woont, is dat geen enkel probleem. Wij kunnen makkelijk online een bespreking inplannen.

Ik ben te bereiken op  maric@nivox.nl en 079-7470259.