Zieke medewerker weigert contact en werk

Vanmiddag werd ik gebeld door een werkgever. Een van zijn werknemer had zich een paar maanden geleden ziekgemeld. De bedrijfsarts had gezegd dat de werknemer langzaamaan wel weer wat werkzaamheden kon gaan doen. De werkgever had de werknemer vorige week al uitgenodigd voor een kop koffie om te bespreken hoe de re-integratie zouden gaan insteken. Tot zijn verbazing kwam de werknemer niet opdagen. De werkgever heeft gebeld, gemaild, geappt, maar geen gehoor. Uiteindelijk kreeg de werkgever een kort appje waaruit bleek dat de werknemer niet wilde komen. Ondanks herhaalde verzoeken blijft de werknemer weigeren. De werkgever vertelde mij dat hij gisteren een brief had gestuurd, waarin hij had geschreven dat het loon van de werknemer zal worden opgeschort. Hij ging geen loon betalen, zolang de werknemer niet kwam. Hij had het juridisch juist gedaan toch?

Helaas moest ik hem vertellen, dat opschorten van het loon niet de juiste sanctie is in deze situatie. Als een werknemer weigert om aan de re-integratie mee te werken, moet u, nadat u daarvoor hebt gewaarschuwd, het loon stopzetten. Maar wat is dan het verschil?

Het loon kan worden opgeschort als de werknemer zich niet houdt aan de controlevoorschriften. Denk daarbij aan het niet verschijnen bij de bedrijfsarts. Loonopschorting is een drukmiddel om ervoor te zorgen dat de werknemer alsnog gaat meewerken aan de controlevoorschriften. Zodra de werknemer meewerkt, heeft hij alsnog recht op het loon over de periode dat de betaling van het loon was opgeschort.

Het loon stopzetten is, in tegenstelling tot de loonopschorting, definitief en is daarom een echte sanctie. Is het dan zo erg dat de werkgever het verkeerde woord heeft gebruikt? Ja, helaas kan dat verstrekkende gevolgen hebben. De kans is dat een rechter uiteindelijk oordeelt dat de werknemer alsnog recht heeft op loon, omdat je als werkgever de verkeerde term hebt gebruikt.

In dit geval was er gelukkig geen man overboord, we hebben het vandaag gelijk gecorrigeerd en alsnog de juiste brief gestuurd.

Hebt u een werknemer die ziek is en niet meewerkt aan de re-integratie en wilt u weten wat u daaraan kunt doen? Neem gerust contact met mij op om even te sparren over de mogelijkheden via vanuffelen@nivox.nl of  079 747 0248